En vendelbos krøniker fra Østergaard

Profilbillede
Anne-Sofie Neimann

En spændende beretning om livet i Ingstrup i 1940–1960’erne

Den 74-årige tidligere folkeskolelærer Allan Søndergaard har skrevet en meget spændende krønike om sin opvækst på et af de store landbrug i Ingstrup, Østergård i Nejst, som ligger nogle få kilometer fra mejeribyen.

Allan kalder sig vendelbo til trods for, at han blev født i Komdrup, 20 kilometer syd for Limfjorden, i 1946. Det skal dog være ham tilgivet, for hans familie flyttede til Østergård, da han kun var 4 måneder gammel.  De sidste 50 år har han boet i Sabro vest for Århus, hvor han var skolelærer ved Sabro-Korsvejskolen.

Forfatteren beskriver detaljeret, hvordan livet udspillede sig på landet i alle aspekter. 

Gården Østergård på 78 tønder land er beskrevet fuldstændigt; der er en gennemgang af alle bygninger, indretningen og hvad de blev brugt til. De forskellige dyrehold og pasningen af dem.

Maskiner, som der fandtes et utal af på gården, for faderen, Jens Søndergaard, var en moderne landmand, som indkøbte de sidste nye redskaber til både driften og husholdningen.
Den store have, parken og markerne er også beskrevet med alle årstidernes gøremål. Familiens liv, fester og havemøder har Allan også med.

Omegnens beboere, gårdene rundt om Østergård, ja, hele Ingstrup Sogn kommer under kyndig behandling af Allan Søndergaard.

Forfatteren skriver i forordet: ”Jeg har ikke behov for et opgør med noget eller nogen i min fortid. Tværtimod vil jeg gerne fremhæve og værdsætte gamle dyder og give alle de mennesker fra min opvækst et skulderklap, ikke mindst mine forældre.Jeg oplevede en konsekvent holdning til opdragelse, til ret og uret og til tider den hårde konsekvens, som i dag ville skabe avisoverskrifter og krisehjælp."

Og Allan uddyber "Det er også et forsøg på loyalt og med kærlighed at beskrive en skøn barndom. Derfor kan det også forekomme, at mine beskrivelser, iagttagelser og oplevelser, ikke er helt historisk korrekte, men de er gengivet med den indre oplevelse, som sidder i erindringen.”

Den store bog på 331 sider har over 100 kapitler eller historier, så der er mange indslag som tidligere nævnt.

’En vendelbos krøniker fra Østergaard’ kan varmt anbefales og kan bestilles hos forfatteren på telefon 26 84 04 75 eller e-mail: allan46@mail.dk

Kilde: Redaktionen
Flere artikler