Fuldt hus til optagelsesprøve i Sabro: Bliver de besøgshunde?

Foto: TrygFonden Besøgshunde. Mille og hendes ejer, Lene Gjørup spreder glæde på Solbjerg Plejehjem hver torsdag
Profilbillede
dato

Det er til stor glæde for beboere på plejeboliger i hele landet, når mere end 700 besøgshundeteams fra TrygFonden hvert år rykker ud med god energi og logrende haler. Og nu får nye hunde og deres ejere muligheden for at blive en del af TrygFondens besøgshundekorps.

Fremtidens besøgshundekorps

TrygFonden afholder nemlig optagelsesprøve – på Sabro Lokalcenter i Sabro d. 6. september. Der er fuldt hus til optagelsesprøven, hvor 31 hunde og deres ejere får mulighed for at blive godkendt som besøgshundeteam. Og I er inviteret med.

Hos TrygFonden ser de frem til at få endnu flere dedikerede frivillige og deres hunde med i ordningen, der hvert år gør en stor forskel for både beboere og personale på plejeboliger i hele landet.

”Hunde har en helt særlig evne til at skabe kontakt på en måde, som mennesker ikke altid kan. Undersøgelser blandt vores besøgshundeteams og besøgskoordinatorer på plejecentrene viser, at hundene vækker minder, åbner døren til fortiden og skaber et samtalerum. Og det gavner ikke alene beboerne, men også personalet i deres arbejde. Derfor glæder vi os til at kunne byde endnu flere besøgshundeteams velkomne,” siger Galina Plesner, der er projektchef i TrygFonden.


Foto: TrygFonden Besøgshunde // Mille har været en del af TrygFondens besøgshundekorps i snart 2 år 

Livsbekræftende at opleve den glæde, Mille spreder

Lene Debois Gjørup er en af de dedikerede frivillige, der i godt to år har været en del af TrygFonden Besøgshunde. Sammen med sin hund Mille på 11 år, der er et mix mellem en terrier og en whippet, besøger hun hver torsdag Solbjerg Plejehjem lidt uden for Aarhus. Og Lene Debois Gjørup er ikke i tvivl om, hvor meget besøgene betyder for beboerne.

”Jeg mærker en enorm glæde hos beboerne hver evig eneste gang, vi kommer på besøg. Nogle af beboerne sidder måske og sover lidt, men når vi kommer, så vågner de op og begynder både at snakke og grine løs. Den glæde, som Mille spreder, er så livsbekræftende at opleve, og det giver mig følelsen af, at besøgene er det hele værd,” siger Lene Debois Gjørup.

Idéen til at blive en del af TrygFonden Besøgshunde stammer fra Lene Debois Gjørups fortid på et plejehjem for demensramte borgere, hvor hun var ansat gennem flere år. Her oplevede hun, at de små ting kan gøre en kæmpe forskel for borgerne.

”Jeg har på egen hånd oplevet, hvor lidt der skal til, for at de blomstrer op. På Solbjerg er der også demensramte beboere, og jeg mærker tydeligt, hvordan Mille formår at vække op for minder og livsglæde ikke mindst. Og hvis jeg kan skabe sådan en positiv forskel for de mennesker ved at komme på besøg med Mille, så gør jeg hjertens gerne det,” siger Lene Debois Gjørup.


Foto: TrygFonden Besøgshunde // Milles besøg på plejehjemmet får beboerne til at blomstre op 

Der følger et ansvar med

For at TrygFonden sikrer sig de rette matches til besøgshundeordningen, skal de interesserede hundeteams først godkendes til en optagelsesprøve. Her kommer hundene igennem en sundhedsundersøgelse og en adfærdstest, ligesom hundenes ejere skal til en samtale med personalet fra TrygFonden, så de er klædt på til at være frivillig.

For Lene Debois Gjørup var optagelsesprøven med til at skabe tryghed i rollen som besøgshundeteam, hvor der medfølger et vist ansvar.

”Jeg har et stort ansvar i at sikre mig, at Mille er velopdragen og lydig, så det bliver en rar oplevelse for både beboerne og Mille, når vi kommer på besøg. Og her spillede optagelsesprøven en væsentlig rolle. Den gav mig nemlig en tryghed og bekræftede også min egen forventning om, at Mille er egnet til opgaven. Det var naturligvis dejligt at få bekræftet, og det gjorde mig da også en anelse stolt,” siger Lene Debois Gjørup. 

Fakta om TrygFondens Besøgshunde

TrygFonden Besøgshunde er en omfattende gruppe af over 700 besøgshunde og deres dedikerede frivillige ejere. Korpset har til formål at besøge personer i udsatte situationer på forskellige institutioner i Danmark. Besøgshundene og deres ejere bruger imponerende 28.000 timer i alt på at skabe glæde og trøst for beboere på plejecentre og i plejeboliger landet over. Projektet har været aktivt siden 2010, og fortsætter med at bringe komfort til mennesker i nød. I 2023 afholder TrygFonden optagelsesprøver på tværs af landet. I løbet af uge 36 vil potentielle besøgshunde og deres ejere deltage i sessions i Aalborg, Sabro og Gørding med håb om at blive en del af den givende besøgshundeordning. Find yderligere information på www.besogshunde.dk

Kilde: TrygFonden Besøgshunde
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.